Η πειρατεία αυτοκινήτων ή η κυβερνοπειρατεία είναι όταν κακόβουλοι φορείς αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων ενός οχήματος. Οι χάκερς είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία στο λογισμικό, σε συστήματα επικοινωνίας όπως το Bluetooth ή το Wi-Fi και σε συστήματα πλοήγησης. Η πειρατεία αυτοκινήτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους οδηγούς, τους επιβάτες, ακόμη και τους πεζούς.
Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο διαθέτει σήμερα πάνω από 100 διασυνδεδεμένες ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου (ECU), αμέτρητες γραμμές κώδικα και διάφορα πρωτόκολλα και δίκτυα επικοινωνίας. Αυτό τα καθιστά μια ανοιχτή πρόσκληση για τους χάκερς να πάρουν τον πλήρη έλεγχό τους. Σύμφωνα με έναν ερευνητή πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μετά το 2005 μπορεί να παραβιαστεί και να ελεγχθεί εξ αποστάσεως.
Η συχνότητα των παραβιάσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκε κατά περίπου 225% τα τελευταία πέντε χρόνια και οι απομακρυσμένες επιθέσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 85% του συνόλου των παραβιάσεων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Upstream Global Automotive Cybersecurity Report.
Τύποι hacking στην αυτοκινητοβιομηχανία
Εφαρμογές για κινητά και τηλεχειρισμός
Οι εφαρμογές για κινητά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μπορούν πλέον να ξεκλειδώνουν τις πόρτες των αυτοκινήτων και να εκκινούν τους κινητήρες τους. Ωστόσο, οι ανεπαρκώς ασφαλισμένες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων αποτελούν το τέλειο σημείο εισόδου για τους χάκερ. Εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία αυτών των εφαρμογών ή των σχετικών υπηρεσιών cloud, οι χάκερ μπορούν να ελέγχουν εξ αποστάσεως τις λειτουργίες ενός οχήματος, όπως το ξεκλείδωμα των θυρών ή την απενεργοποίηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας.
Ευπάθειες Wi-Fi και Bluetooth
Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi και Bluetooth για υπηρεσίες όπως κλήσεις hands-free, ροή μουσικής και ενημερώσεις over-the-air. Ωστόσο, αυτές οι ασύρματες τεχνολογίες χρησιμεύουν επίσης ως σημεία εισόδου για τους χάκερ, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν το όχημά σας εξ αποστάσεως. Εάν αυτές οι ασύρματες συνδέσεις δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένες, οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα μικροσκοπικό ελάττωμα στην υλοποίηση του Bluetooth ενός αυτοκινήτου για να δημιουργήσουν μια σύνδεση και ενδεχομένως να ελέγξουν ορισμένες λειτουργίες ή ακόμη και να εισάγουν κακόβουλο κώδικα στο σύστημα του οχήματος.
GPS spoofing
Οι χάκερς μπορούν να μπλοκάρουν το ενσωματωμένο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) του αυτοκινήτου σας εκπέμποντας κατασκευασμένα δεδομένα GPS και τροφοδοτώντας τον δέκτη με ψευδή χρόνο ή συντεταγμένες. Αυτή η τεχνική εγκυμονεί απειλές σε διάφορα πλαίσια, από τη διατάραξη των συστημάτων πλοήγησης και την πρόκληση ανακριβούς χαρτογράφησης έως την εξ αποστάσεως χειραγώγηση της κίνησης του αυτοκινήτου σας ή ακόμη και την υποβοήθηση εγκληματικών δραστηριοτήτων.